Wegetariański smalczyk cebulowy
Kto co rano przygotowuje kanapki do pracy i szkoły ten wie, jak nudne potrafi być układanie na nich wciąż tego samego. Szynka, ser, pomidor, sałata… majonez, masło – wymieniać można długo, ale na ważne miejsce zasługują tu różnorakie pasty do chleba i smarowidła. Rzadko je robimy i nie doceniamy ich potencjału, a to właśnie one nadają naszym drugim śniadaniom charakteru. Ostatnim moim odkryciem jest wegetariański smalczyk cebulowy. Pyszny i prosty do przygotowania, a wszystko zaczęło się od wielkiej torby cebuli… Była zupa cebulowa i chrupiące krążki, ale torba wciąż była niemal pełna…
Smarowidło do chleba okazało się strzałem w punkt, bo robiłam już 3 razy i będą kolejne, bo kanapki w tej odsłonie są naprawdę rewelacyjne. Kto lubi smak smażonej cebulki, ten z pewnością polubi ten smalczyk.A wielka torba cebuli w końcu maleje…
Składniki:
(1 słoiczek ok. 200g)
- 500g cebuli
- 500g jabłek (najlepsze będą twarde i kwaskowe)
- 2 łyżki oleju
- 50g masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól, pieprz
- 2 gałązki tymianku
Przygotowanie krok po kroku:
- Cebulę i jabłka obierz. Około 200g cebuli drobno posiekaj i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zesmażoną cebulkę przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu i odstaw.
- Pozostałą cebulę oraz jabłka pokrój w grubą kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i zeszklij przez około 5 minut cebulę i jabłka.
- Dodaj gałązki tymianku, oprósz całość 1 łyżką cukru i smaż kolejne 5 minut.
- Całość zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec dodaj usmażoną cebulkę i wymieszaj.
- Przełóż do słoiczka i schłódź.
- Przechowuj w lodówce i podawaj z pieczywem jako smarowidło lub dodatek do serów.
Smacznego!