Wegetariański smalczyk cebulowy

Wegetariański smalczyk cebulowy

Kto co rano przygotowuje kanapki do pracy i szkoły ten wie, jak nudne potrafi być układanie na nich wciąż tego samego. Szynka, ser, pomidor, sałata… majonez, masło – wymieniać można długo, ale na ważne miejsce zasługują tu różnorakie pasty do chleba i smarowidła. Rzadko je robimy i nie doceniamy ich potencjału, a to właśnie one nadają naszym drugim śniadaniom charakteru. Ostatnim moim odkryciem jest wegetariański smalczyk cebulowy. Pyszny i prosty do przygotowania, a wszystko zaczęło się od wielkiej torby cebuli… Była zupa cebulowa i chrupiące krążki, ale torba wciąż była niemal pełna…

Smarowidło do chleba okazało się strzałem w punkt, bo robiłam już 3 razy i będą kolejne, bo kanapki w tej odsłonie są naprawdę rewelacyjne. Kto lubi smak smażonej cebulki, ten z pewnością polubi ten smalczyk.

A wielka torba cebuli w końcu maleje…

Zdjęcie - Wegetariański smalczyk cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(1 słoiczek ok. 200g)

  • 500g cebuli
  • 500g jabłek (najlepsze będą twarde i kwaskowe)
  • 2 łyżki oleju
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i jabłka obierz. Około 200g cebuli drobno posiekaj i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zesmażoną cebulkę przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu i odstaw.
  • Pozostałą cebulę oraz jabłka pokrój w grubą kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i zeszklij przez około 5 minut cebulę i jabłka.
  • Dodaj gałązki tymianku, oprósz całość 1 łyżką cukru i smaż kolejne 5 minut.
  • Całość zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Na koniec dodaj usmażoną cebulkę i wymieszaj.
  • Przełóż do słoiczka i schłódź.
  • Przechowuj w lodówce i podawaj z pieczywem jako smarowidło lub dodatek do serów.

Smacznego!

Zdjęcie - Wegetariański smalczyk cebulowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów