Ja przygotowałam khormę z kurczaka wg przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. W przepisie używali piersi kurczaka, ja jednak zastąpiłam go mięsem z udek, które jest bardziej miękkie i nie robi się suche.
Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przypawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy.
To jeszcze nie koniec tegorocznego „rabarbarowania”. Tym razem ponownie jako dodatek do mięsa, lecz w postaci aromatycznego chutney’u z dodatkiem karmelizowanej cebuli, imbiru i goździków. Jest pyszny!
Poporcjowanego królika solę, pieprzę, obsypuję ziołami i smażę z każdej strony. Miażdżę ząbki czosnku, szatkuję drobno cebule i smażę na oliwie. Przesmażone mięso dorzucam do cebul, dodaję musztardę Dijon, pomidory z puszki i sporo czerwonego wina. Duszę pod przykryciem...
Moja propozycja, która sprawdza się zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci to nuggetsy z kurczaka lub indyka. Smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno.
kofty są bardzo przyjemną i smaczną odmianą od naszych mielonych. Podane z sosami pitą lub chlebkiem Naan i świeżą sałatką są świetną propozycją obiadową zwłaszcza na letnie upały – dzięki dodatkowi ziół nie są dużo bardziej ożywcze niż mielone.
Zawsze chętnie robię roladki mięsne bo wydają mi się o wiele ciekawsze niż zwykły kawałek mięsa no i w środek można włożyć coś fajnego. Tym razem roladki trochę mi się zaróżowiły bo użyłam czerwonego wina
Skusiłam się na łatwy i szybki przepis na smażony makaron z wieprzowiną, boczniakami i pomidorami. Było bardzo smacznie, tym bardziej, że dodałam od siebie nieco oleju sezamowego, który nadał potrawie więcej charakteru i orientalny posmak, który bardzo lubię.
Składniki to chude gotowane mięso (wołowina i indyk), gotowane warzywa, białka jaj oraz przyprawy. Dodałam też sporo suszonej natki pietruszki. Pasztet ma dość luźną konsystencję, nadaje się do smarowania, ale też z powodzeniem można go kroić w plastry.
Wersja na szybkie smaczne danie z indyka. Uda się każdemu. Można dowolnie modyfikować smak pesto. Serdecznie polecam. Roladki z indyka z bazyliowym pesto z pestkami dyni
Ja przyrządziłam kurczaka mughlai, na którego miałam już od dawna ochotę. I nie zawiodłam się – danie smakuje po prostu rewelacyjnie :) Aromatyczny, jogurtowo-migdałowy sos smakował nawet mojej mamie, która nie przepada za orzechami i migdałami w innej postaci niż w cieście ;)