Khorma z kurczaka
Khorma to rodzaj curry popularny w kuchni Azji Środkowej i Południowej, szczególnie w Indiach i Pakistanie. W jego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa (kurczak, wołowina, jagnięcina), jogurt lub śmietana, spora ilość cebuli oraz orzechy lub migdały. Jak wszystkie tego typu potrawy, khorma jest bardzo aromatyczna, w dużej mierze dzięki kolendrze i kuminowi. Ja przygotowałam khormę z kurczaka wg przepisu z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”. W przepisie używali piersi kurczaka, ja jednak zastąpiłam go mięsem z udek, które jest bardziej miękkie i nie robi się suche.
KHORMA Z KURCZAKA (na 4 porcje) 800g filetów lub mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości), 2 średnie cebule, 150ml jogurtu naturalnego, 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru, 1,5 łyżeczki zmiażdżonego czosnku, 2 łyżeczki przyprawy garam masala, 1 łyżeczka chili w proszku (ponieważ garam masala też jest pikantna, zastąpiłam chili słodką mieloną papryką, żeby danie nie było bardzo ostre), szczypta soli, 1 łyżeczka nasion czarnego kminku (pominęłam), 3 strąki zielonego kardamonu, 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry, 1 łyżeczka mielonych migdałów, 2-3 łyżki oleju, 150ml wody, zielona papryczka chili, świeże listki kolendry
W dużej misce wymieszać imbir, czosnek, garam masala, chili w proszku, sól, kminek, kardamon, mieloną kolendrę oraz migdały z jogurtem. Mięso umyć, osuszyć i wymieszać z jogurtową marynatą. Na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojone w plasterki cebule i smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać mięso i smażyć 5-7 minut, ciągle mieszając. Wlać wodę, przykryć i dusić przez 25-30 minut. Dodać listki kolendry oraz posiekaną zieloną chili (bez pestek) i gotować jeszcze 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podawać z ryżem.