Kokosowy kurczak curry w sosie z mleka kokosowego z ananasem
Dziś będzie kokosowo i ananasowo.Smażona pierś z kurczaka w mleczku i z wiórkami kokosowymi z pikantną pastą curry i imbirem.Wszystko to osłodzone świeżym ananasem.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- połowa świeżego ananasa
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- puszka mleczka kokosowego
- opakowanie jogurtu naturalnego/śmietany jogurtowej
- kawałek świeżego kawałka imbiru
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka ostrej pasty curry
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szt. cebuli
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- sól
- ryż
Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki.Posoliłam,dodałam starty imbir,sos sojowy i polałam odrobiną oleju.
Wymieszałam i odstawiłam kurczaka aby przeszedł smakiem przypraw.
W głebokim żeliwnym garnku podsmażyłam na oleju pokrojoną drobno cebulę.Powinna się lekko zeszklić a nie przyrumienić.
Dodałam do niej pierś z kurczaka.
Podsmażyłam ją wraz z cebuląa pod koniec smażenia dołożyłam starte ząbki czosnku.
Wsypałam wiórki kokosowe, które oprócz smaku zagęszczą nam sos.
Wlałam mleczko kokosowe i chwilę podgotowałam.
Świeżego ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę.
Wrzuciłam go do garnka.
Wymieszałam i chwilę poddusiłam.
Gdy kurczak był już miękki wlałam jogurt naturalny.Najlepiej jeśli użyjecie gęstego greckiego.Można go zastąpić śmietaną jogutrową.Na tym etapie można wyłączyć już gaz i poprostu wymieszać go z kurczakiem.
Jeszcze tylko łyżka koncentratu pomidorowego i danie gotowe.
Ugotowałam ryż i podawałam mojego kokosowego kurczaka.
Smacznego!