Jeśli potrzebujecie kolejnego smacznego pomysłu na domową wedlinę polecem tę pieczeń. Można użyć dowolnych ziół, ja polecam rozmaryn lub tymianek. Do tego aromat skórki z cytryny i czosnek. Niezbyt wysoka temperatura w czasie pieczenia i sukces gwarantowany.
Nazwa Königsberger Klopse funkcjonuje do dziś i jest to całkiem popularna potrawa. Nic dziwnego, bo jest to wyjątkowo smaczny pomysł na klopsiki. Zawiesisty sos kaparowy z dodatkiem śmietany i żółtka bardzo przypadł nam do gustu i na pewno będę wracać do tego przepisu :)
Najlepiej robić tę potrawę w żeliwnym garnku, w którym możemy smażyć, a potem piec. Ja takiego nie posiadam, więc podsmażałam na patelni, a piekłam w naczyniu żaroodpornym.
Mielone mięso uwielbiam w każdej postaci, głównie za sprawą możliwości idealnego połączenia z dobranymi przyprawami i ziołami. W tej wersji delikatne połączenie mięsa jagnięcego z miętą oraz nutą cytrynową, smakuje rewelacyjnie.
Baleron wyszedł bardzo smaczny - delikatny, wilgotny, wcale nie wysuszony. Wymaga nieco cierpliwości, ale pracy w zasadzie niewiele. Ułatwiłam sobie parzenie - żeby nie pilnować temperatury, włożyłam baleron do wolnowaru na 2,5 h, na program low. Sprawdziło się znakomicie. Mięso starałam się znaleźć nie za grube w przekroju, i o podobnej grubości na całym kawałku.
Zapraszam na zdrowszą wersję kotletów mielonych, tym razem z dodatkiem orzechów włoskich. Wersja nie tylko wzbogacona smakowo ale i odżywczo, ponieważ orzechy mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Jadłam niedawno takie kotleciki i tak mi posmakowały, że zrobiłam je sama.
Kacze udka z orientalną nutą Kaczka i owoce to doskonałe i sprawdzone połączenie smaków. W kuchni polskiej najbardziej znana jest kaczka z jabłkami. Wersja z pomarańczami, to z kolei specjał kuchni francuskiej. Jednak kaczka i pomarańcze z dodatkiem wyraźnych przypraw oraz chili mogą nas przenieść w bardziej egzotyczne klimaty.
By jednak tradycji stało się zadość, wczoraj poczyniłam obiad prawie-tradycyjny. Był kotlet i ziemniaki... Kotlet z piersi indyka, panierowany w ekspandowanym amarantusie.
Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco!
Filety z kurczaka na różyczkach kalafiora upieczonych w piekarniku z sosem tahini to propozycja na wyjątkowy obiad na co dzień. Przyjemny i łatwy do przygotowania, bo gotowy do podania w pół godziny. Kalafior upieczony z kuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini.
Dzisiaj u mnie propozycja chrzanowa, ale tym razem chrzan powędrował nie do sosu a do mięsa. Ze względu na dzieci właśnie nie można przesadzić z jego ilością jednak jego dodatek robi dużo dobrego tym pulpetom.
Przemytnicy rumu (czyli rum runners) byli szczególnie aktywni w okresie prohibicji w USA, szmuglując rum z Wysp Karaibskich na Florydę. Na pamiątkę po tamtych czasach istnieje drink o nazwie „Rum runner” oraz taki oto przepis na kurczaka. Marynata do mięsa zawiera nie tylko rum i cukier trzcinowy, ale również charakterystyczne dla tego rejonu przyprawy korzenne. Kurczak jest bardzo aromatyczny i zjedliśmy go z przyjemnością.