Grillowane mielone szaszłyki z kaparami i sosem czosnkowo koperkowym
Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przypawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki.
Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym ogórkiem i obiad gotowy.
Składniki na szaszłyki:
- 1 kg. mięsa wieprzowego (można mniej oczywiście... ja robiłam hurtowo)
- cebula
- opakowanie przyprawy do gyrosa
- dwie łyżki kaparów
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słodka czerwona papryka
- jajko
Składniki na sos:
- jogurt grecki
- ząbek czosnku
- 2 kiszone ogórki
- łyżka koperku
- 5 listków suszonej mięty
- kawałek sera typu feta
- świeżo zmielony czarny pieprz
Mięso zmieliłam.Wsypałam przyprawę do gyrosa i świeżo zmielony czarny pieprz.Dodałam pokrojoną cebulę i czerwoną słodką paprykę.
Kolej na kapary
Pokroiłam je i dołożyłam do mięsa.Starłam również ząbki czosnku.
Wbiłam jajko
Mięso posoliłam, dodałam odrobinę oleju i dokładnie wymieszałam.
Formowałam podłużne kotleciki, które nadziałam na patyczki do szaszłyków.
Smażyłam je na grillowej patelni.
Do mięsnych szaszłyków idealnie pasuje poniższy sos.
Do miseczki włożyłam gęsty jogurt,pokrojone w plasterki kiszone ogórki,czosnek i pieprz.Dodałam parę listków suszonej mięty.
Dodałam również kawałek sera feta.
Wszystkie składniki zmiksowałam.Dodałam świeży koperek.
Szaszłyki podawałam z ryżem i sosem czosnkowo-koperkowym.
Smacznego!