Pieczeń z nutką włoskich smaków

Pieczeń z nutką włoskich smaków

Sposobów na tego rodzaju pieczeń jest bez liku. Najbardziej popularna pieczeń to tzw. rzymska z gotowanym jajkiem, która niewiele ma wspólnego z Rzymem ponieważ jej rodowód wywodzi się z Niemiec. Postanowiłam ją trochę zbliżyć do włoskich aromatów i dlatego zamiast jajka dodałam pachnące zioła i urzekające smakiem włoskiej kuchni suszone pomidory oraz oliwki. W tym miejscu przyznam nieskromnie…, że owa kompozycja wyszła wybornie. Polecam jako
przystawkę na zimno z chrupiącym pieczywem. O całe niebo lepsze niż "najlepsza" wędlina kupiona w sklepie.

 

Zdjęcie - Pieczeń z nutką włoskich smaków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji – 12

Czas wykonania – 80 min.

Stopień trudności – łatwy

 

Składniki:

  • ½ kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 zielonych oliwek bez pestek
  • 8 sztuk suszonych pomidorów
  • 1½ łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • ½  łyżeczki oregano
  • ½  łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz

 

Zdjęcie - Pieczeń z nutką włoskich smaków  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. mięso kroimy w dużą kostkę i mielimy razem z czosnkiem
  2. na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę
  3. oliwki możemy pokroić w paseczki, kostkę lub krążki ( wg uznania)
  4. w miarę drobno kroimy suszone pomidory
  5. następnie do zmielonego mięsa dodajemy oliwki, pomidory, bułkę tartą, całe jajko, suszone zioła, doprawiamy pieprzem i solą
  6. całość mieszamy- wyrabiamy ( najlepiej ręką ) na jednolitą masę
  7. tak przygotowaną masę przekładamy do formy (keksówki) i pieczemy 50 minut w 190˚
  8. po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia i dopiero wtedy wyjmujemy z formy

Inne propozycje zawierające suszone pomidory lub oliwki:

1. szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim

2. serowa pasta do pieczywa z suszonymi pomidorami i oliwkami



Kategorie przepisów