Pieczeń z nutką włoskich smaków
Sposobów na tego rodzaju pieczeń jest bez liku. Najbardziej popularna pieczeń to tzw. rzymska z gotowanym jajkiem, która niewiele ma wspólnego z Rzymem ponieważ jej rodowód wywodzi się z Niemiec. Postanowiłam ją trochę zbliżyć do włoskich aromatów i dlatego zamiast jajka dodałam pachnące zioła i urzekające smakiem włoskiej kuchni suszone pomidory oraz oliwki. W tym miejscu przyznam nieskromnie…, że owa kompozycja wyszła wybornie. Polecam jako
przystawkę na zimno z chrupiącym pieczywem. O całe niebo lepsze niż "najlepsza" wędlina kupiona w sklepie.
Ilość porcji – 12
Czas wykonania – 80 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- ½ kg szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 12 zielonych oliwek bez pestek
- 8 sztuk suszonych pomidorów
- 1½ łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki oregano
- ½ łyżeczki tymianku
- ½ łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- mięso kroimy w dużą kostkę i mielimy razem z czosnkiem
- na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę
- oliwki możemy pokroić w paseczki, kostkę lub krążki ( wg uznania)
- w miarę drobno kroimy suszone pomidory
- następnie do zmielonego mięsa dodajemy oliwki, pomidory, bułkę tartą, całe jajko, suszone zioła, doprawiamy pieprzem i solą
- całość mieszamy- wyrabiamy ( najlepiej ręką ) na jednolitą masę
- tak przygotowaną masę przekładamy do formy (keksówki) i pieczemy 50 minut w 190˚
- po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia i dopiero wtedy wyjmujemy z formy
Inne propozycje zawierające suszone pomidory lub oliwki:
1. szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim
2. serowa pasta do pieczywa z suszonymi pomidorami i oliwkami