Nuggetsy z sosem czosnkowym

Długi weekend, tam gdzie pogoda dopisuje należy wykorzystać ten czas na pikniki, wycieczki czas na świeżym powietrzu. A nic tak nie wzmaga apetytu jak przebywanie na łonie natury. Biada temu kto zapomni zabrać ze sobą jakiś pyszności i głód dopadnie go z dala od "cywilizacji". Dlatego trzeba się odpowiednio zabezpieczyć. Moja propozycja, która sprawdza się zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci to nuggetsy z kurczaka lub indyka. Smaczne są zarówno na ciepło jak i na zimno. Zawsze zabieramy do nich w małym pojemniczku sos albo sosy. Podstawowym jest oczywiście czosnkowy uwielbiany przez Bartka.
Nuggetsy
Mięsko pokroić na kawałki na jeden kęs i namoczyć w mleku. Pozostałe składniki wymieszać, płatki kukurydziane pokruszyć. Obtaczać kurczaka w panierce, smażyć na rozgrzanym oleju. Odkładam do odsączenia na ręcznik papierowy. U nas najchętniej są jedzone z sosem czosnkowym (majonez+jogurt+świeży czosnek).
Nuggetsy
- do wyboru pierś kurczaka albo ładny filet z indyka
- mleko
- bułka tarta
- płatki kukurydziane
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
