Sezamowy kurczak i chutney z rabarbaru

Sezamowy kurczak i chutney z rabarbaru
To jeszcze nie koniec tegorocznego „rabarbarowania”. Tym razem ponownie jako dodatek do mięsa, lecz w postaci aromatycznego chutney’u z dodatkiem karmelizowanej cebuli, imbiru i goździków. Jest pyszny!
A do tego kurczak w sezamowej otoczce, kuskus i sałata. Efektownie i wcale nie tak bardzo czasochłonnie :)
Przepis znalazłam w majowym wydaniu gazety „Moje Gotowanie” i trochę go zmodyfikowałam. Polecam!

Zdjęcie - Sezamowy kurczak i chutney z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SEZAMOWY KURCZAK
4 małe filety z piersi kurczaka,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
5 łyżek jasnego sezamu (zwykłego),
3 łyżki czarnego sezamu,
sól i pieprz,
olej do smażenia

Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, na koniec obtoczyć w wymieszanych razem ziarnach sezamu. Smażyć na patelni na niewielkim ogniu, po kilka minut z każdej strony.


CHUTNEY Z RABARBARU
600g rabarbaru,
1 czerwona cebula,
1 łyżka oleju,
5 łyżek cukru,
sok z połowy cytryny,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
2 goździki,
pieprz cayenne,
sól

Z łodyg rabarbaru odciąć końcówki, resztę pokroić na nieduże kawałki. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie wsypać cukier i smażyć, mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodać rabarbar, sok z cytryny, imbir, zmiażdżone goździki i pół łyżeczki pieprzu cayenne. Dusić na małym ogniu ok. 20-25 minut, aż rabarbar zmięknie i się rozpadnie. Doprawić niewielką ilością soli i w razie potrzeby, cukrem albo pieprzem cayenne (według uznania).
Gotowy chutney warto odstawić na 2-3 godziny celem „przegryzienia się” (jego smak jest wtedy lepszy), a przed podaniem ponownie podgrzać.

Zdjęcie - Sezamowy kurczak i chutney z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Sezamowy kurczak i chutney z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sezamowy kurczak i chutney z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów