Karaage to nazwa bardzo popularnej w Japonii potrawy z kurczaka. Do jej przygotowania najlepsze jest mięso z udek, ale można też użyć filetów z piersi. Tak przygotowany kurczak jest nie tylko smakowicie chrupiący, ale i bardzo aromatyczny dzięki długiemu marynowaniu.
Knedle czy pyzy-szczerze mówiąc dla mnie wielkiej różnicy nie ma. Uwielbiam ciasto ziemniaczane w każdej możliwej postaci klusek, czy to kopytka, pyzy, knedle czy jakieś inne. Dzisiejszy przepis był sposobem na wykorzystanie mięsa, które zostaje nam z rosołu.
Jeśli ktoś chciałby spróbować jakiejś potrawy z kuchni japońskiej, a obawia się niezadowolonych pomrukiwań konserwatywnej kulinarnie rodziny, to to danie jest idealne na początek oswajania malkontentów z egzotyką. Yakitori to tradycyjna japońska potrawa i jeden z najsmaczniejszych sposobów na kurczaka.
Filety z piersi z kurczaka smażone jako kotlety są zbyt nudne i monotonne.Postanowiłam je przyrządzić w nieco innej formie.Wbrew pozorom niezbyt skomplikowanej.
To jedno z najpopularniejszych hinduskich dań. I jedno z ulubionych mojego męża, więc cóż - musiałam się z nim zmierzyć. Przepisów jest bardzo dużo i bardzo się różnią. Ten przepis jest wypadkową kilku różnych.
Keftethes (lub keftedes) to popularne danie kuchni greckiej. Klopsiki robi się przeważnie z jagnięciny, czasami z wołowiny i obficie przyprawia natką pietruszki, oregano i obowiązkowo miętą.