Kurczak mughlai
Dzisiaj rozpoczęła się akcja „Kuchnia indyjska” organizowana przez Maggie, więc razem z Chantel, Agatą, Panną Malwinną i Bartoldzikiem postanowiliśmy upichcić curry z kurczakiem :) Curry to bardzo szeroko pojęta grupa potraw kuchni indyjskiej, oznaczająca po prostu kawałki mięsa (lub warzyw w przypadku curry wegetariańskiego) w sosie. Ja przyrządziłam kurczaka mughlai, na którego miałam już od dawna ochotę. I nie zawiodłam się – danie smakuje po prostu rewelacyjnie :) Aromatyczny, jogurtowo-migdałowy sos smakował nawet mojej mamie, która nie przepada za orzechami i migdałami w innej postaci niż w cieście ;) Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson „Nigella Ucztuje”.
KURCZAK MUGHLAI (na 4 porcje) ok. 2,5 cm kawałek obranego imbiru, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonego kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, ½ łyżeczki suszonego chili, 4 łyżki mielonych migdałów, ½ szklanki wody, 5 ziaren kardamonu, startego (dałam 1 zmiażdżony strączek), 1 laska cynamonu przełamana wpół, 2 liście laurowe (dałam 3 liście curry, bo są bardziej autentyczne dla tej kuchni), 4 goździki, ¼ szklanki oleju, ok. 1,3 kg udek kurczaka (4 sztuki), każde przecięte na 2 części, 2 cebule, 1 kubek gęstego jogurtu (grecki jest OK, ja dałam ok. 300ml), 1 szklanka bulionu z kury, ½ szklanki śmietany kremówki, ½ szklanki rodzynek sułtańskich, 1 łyżeczka przyprawy garam masala, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, ¾ szklanki uprażonych płatków migdałów
Imbir, czosnek, kumin, kolendrę, chili, mielone migdały i wodę zmiksować blenderem lub utrzeć w moździerzu na pastę. Na dużej patelni rozgrzać olej i partiami obsmażyć kawałki kurczaka, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Odłożyć je na bok. W głębokiej patelni lub dużym rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Dodać posiekaną cebulę, kardamon, laskę cynamonu, liście laurowe (lub liście curry) i goździki. Smażyć, mieszając, aż cebula będzie miękka i lekko brązowa. Dodać zmiksowaną wcześniej pastę i smażyć jeszcze chwilę. Mieszając dodać jogurt, aby zrobił się sos, następnie wlać bulion, śmietankę kremówkę i rodzynki. Podsmażonego kurczaka (i wszystkie soki, jakie z niego wyciekły) włożyć do sosu, posypać mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia można odkryć patelnię, aby nadmiar wody mógł odparować i sos się zagęścił.
Przed podaniem posypać płatkami migdałów.