Ziołowe kofty
Dzisiejsze kofty już od dłuższego czasu leżakują w archiwum czekając na publikację, a gdy ostatnio przeglądałam swoje zasoby i zobaczyłam zdjęcia stwierdziłam, że jest na to idealny moment. Sosy w naszych narodowych barwach będą cichym głosem kibica na Euro przed naszym najważniejszym meczem (choć wierzę, że nie ostatnim!). Muszę przyznać, że śledzę mecze naszej reprezentacji z ogromnym zainteresowaniem - ostatnio, aż głos wykrzyczałam z emocji. Na co dzień fanką piłki nożnej nie jestem, ale podczas takiego wydarzenia jakim jest Euro w Polsce nie da nie poddać się klimatowi zwłaszcza mieszkając w jednym z dumnych miast gospodarzy. A jak jest u Was? Ulegliście euro-gorączce? Czy może próbujecie jak najdalej uciec od całego zamieszania?
A kofty są bardzo przyjemną i smaczną odmianą od naszych mielonych. Podane z sosami pitą lub chlebkiem Naan i świeżą sałatką są świetną propozycją obiadową zwłaszcza na letnie upały – dzięki dodatkowi ziół nie są dużo bardziej ożywcze niż mielone. Ja na pewno powtórzę ten przepis.
Składniki (źródło):
Kofty:
- 500 g mielonej wołowiny (w miarę tłustej – chuda wyjdzie twarda i sucha)
- pół filiżanki świeżej kolendry (zastąpiłam miętą)
- pół filiżanki świeżej natki pietruszki
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1 mała cebula
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- patyczki do szaszłyków
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- ½ małej cebulka lub szalotki
- 100g pomidorów z puszki
- szczypta płatków chilli
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Patyczki namoczyć w zimnej wodzie 30 minut przed użyciem (żeby się nie paliły), piekarnik nagrzać do temperatury 175st. C. Świeże zioła posiekać, cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przyprawy, zioła i cebulkę wymieszać z mięsem i wyrobić masę. Na patyczki nakładać mięso formując podłużne kofty. Smarować je oliwą i zapiekać ok. 25 minut. W tym czasie posiekać bardzo drobno szalotkę i zeszklić ją na oliwie, dodać pomidory, chilli i doprawić do smaku. Smażyć, aż sos odparuje do pożądanej gęstości. Przełożyć do miseczki odstawić do lodówki do schłodzenia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do majonezu i jogurtu, doprawić i dokładnie wymieszać.
Smacznego!