Drobiowe szaszłyki w jogurcie z ananasem
Maj to pierwszy miesiąc pikników i grillowania na świeżym powietrzu. Ja sezon rozpoczęłam podczas długiego weekendu. Starałam się codziennie podać coś innego stąd długa lista kombinacji. Smacznego.
Drobiowe szaszłyki w jogurcie z ananasem
- 700g filetu z indyka
- 1 ananas
marynata:
- duży jogurt typu greckiego
- 3 łyżki płynnego miodu
- sok z 1 limonki
- świeże zioła: lubczyk, mięta, kolendra
Indyka pokroić w kostkę. Wymieszać Jogurt, miód, sok z limonki i posiekane świeże zioła, można dodatkowo przyprawić sola i pieprzem, ale nie ma konieczności. Wytaplać indyka w jogurtowej mieszaninie i odstawić na minimum 2 godzinki. Po tym czasie ponadziewać na szaszłykowe szpadki przetykając kawałkami świeżego ananasa. Mięsko jest pyszne, kruche i nadaje się również dla dzieci.