Królik w winie i pasztet z bakłażana
Poporcjowanego królika solę, pieprzę, obsypuję ziołami i smażę z każdej strony. Miażdżę ząbki czosnku, szatkuję drobno cebule i smażę na oliwie. Przesmażone mięso dorzucam do cebul, dodaję musztardę Dijon, pomidory z puszki i sporo czerwonego wina. Duszę pod przykryciem.
2 bakłażany smaruję oliwą, nakłuwam, by nie spęczniały i piekę w 190 stopniach. Upieczone przekrawam na pół, wybieram miąższ i miksuję go z żółtkiem i z ok. 2 łyżkami 30% śmietanki. Wsypuję przyprawy, posiekane ząbki czosnku, pół pomidora, kawałek cukini i pół czerwonej papryki (wszystkie warzywa bez skóry, posiekane). Mieszam i masę przekładam do kokilek. Foremki wstawiam do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą i piekę w 180 stopniach przez ok. pół godziny. Pasztety podaję ze szczypiorkiem, bazylią i balsamico oraz oczywiście z mięsem i pomidorowym sosem.