Poezja! Nie przyrządza się go za często, bo to nieprzyzwoicie kaloryczne i syte danie. Jednak z drugiej strony, makaron Carbonara uzależnia, jest po prostu wspaniały! Kto raz spróbował z pewnością do niego powraca;)
To przepis na bardzo pożywne danie, z gęstym, kremowym sosem. Dodałam do niego wszystko, co włoskie: prosciutto, mascarpone, parmezan, oliwę i pastę (makaron), oczywiście.
Dziś coś oszczędnego w formie, ale jakże smacznego! Danie w miarę szybkie w przygotowaniu i jednocześnie zaspokajające małego i większego głoda. Polecam wersję na bazie serka mascarpone - super delikatna w smaku, pycha!
Pomysł na ten smaczną i prostą potrawę podpatrzyłam w markecie, wertując książkę o makaronach. Nie zapamiętałam dokładnych proporcji, więc dobrałam je dość intuicyjnie. Spodobała mi się nie tylko szybkość i prostota wykonania, ale także wykorzystanie tradycyjnych i popularnych w kuchni włoskiej składników: wędzonej szynki, octu balsamico i śmietanki. Od siebie dodałam także oliwki i to był bardzo dobry pomysł :)
Potrawa o nieco kontrowersyjnej nazwie i niejednoznacznym pochodzeniu. Najpopularniejsza wersja głosi, że wymyślił ją Sandro Petti, właściciel popularnego na wyspie Ischia nocnego klubu i restauracji. Gdy tuż przed zamknięciem lokalu grupa głośnych i wygłodniałych klientów, którzy w dość niecenzuralnych słowach domagali się jedzenia. Petti przygotował im więc makaron z sosem z resztek produktów pozostałych na kuchni: pomidorów, kaparów, oliwek, czosnku oraz anchois, a swoją potrawę nazwał równie niecenzuralnie ;)
Niekiedy potrzebny nam błyskawicznie zrobiony posiłek. I wtedy ten przepis będzie idealny, niewielka ilość składników i prostota wykonania to jest to. A przy tym bardzo smacznie. Polecam!
Nieprzerwaną, wielką miłością darzę kuchnię azjatycką. To jedyna kuchnia świata, która posiada tysiące potraw, przygotowywanych na tysiące, różnych sposobów. Dzięki tej różnorodności, codziennie można przyrządzać, całkiem nowe, inne dania.
Z awokado właściwie powstało pesto z dodatkiem orzechów i rukoli. Wszystkie smaki dobrze się komponuja bo przecież rukola jest trochę orzechowa a samo awokado jest tak neutralne, że przyjmie każdy smak.
Proste danie makaronowe dla amatorów pleśniowych serów. Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli i mascarpone to proste , pyszne danie , które można przygotować na poczekaniu /10 minut/.
Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:)
Dziś, w związku z rozpoczęciem sezonu szparagowego przedstawiam przepis na bardzo satysfakcjonujące danie makaronowe. Tagliatelle w dużej ilości kremowego sosu z kurczakiem, szparagami i pieczarkami, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół, przepyszne! Danie jest łatwe w przygotowaniu, idealne na obiad w zabieganym tygodniu.