Makaron po pekińsku
Nieprzerwaną, wielką miłością darzę kuchnię azjatycką.
To jedyna kuchnia świata, która posiada tysiące potraw, przygotowywanych na tysiące, różnych sposobów.
Dzięki tej różnorodności, codziennie można przyrządzać, całkiem nowe, inne dania.
Dlatego, w swoim domu, non stop eksperymentuję z tymi orientalnymi smakami i aromatami, w których "przepadłam" bez reszty, ciągle tworząc coś nowego;)
Składniki:
- 500 gr mięsa wołowego mielonego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- pół główki kapusty pekińskiej
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty curry
- natka pietruszki
- 200 g chińskiego makaronu
Mięso usmażyć na oleju (smażyć ok. 5 minut na dużym gazie).
Dodać pastę curry, sos sojowy, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wymieszać i smażyć jeszcze ok. 1 minuty.
Dodać poszatkowana kapustę pekińską i szczypiorek.
Podsmażać ok. minuty.
Makaron ugotować, wymieszać z mięsem.
Całość posypać natką pietruszki lub kolendrą.