Makaron w sosie dyniowym z szynką parmeńską
Jakie to szczęście, że miałam w zamrażarce woreczek pełen pieczonej dyni, a jeszcze większe- że znalazłam w sklepie mrożoną, pociętą w zgrabną kosteczkę. Nie grozi mi już niedobór!
To przepis na bardzo pożywne danie, z gęstym, kremowym sosem. Dodałam do niego wszystko, co włoskie: prosciutto, mascarpone, parmezan, oliwę i pastę (makaron), oczywiście.
Miseczka takiego makaronu na pewno Was rozgrzeje. Jako ozdobę proponuję dodać do każdej porcji kilka usmażonych na oliwie listów szałwii. Jej aromat świetnie komponuje się z dynią!
Makaron w sosie dyniowym z szynką parmeńską Składniki- makaron jajeczny - 1 opakowanie
- dynia - 400 g
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 szt
- mascarpone - 4 łyżki
- parmezan - 3 łyżki
- szynka parmeńska - 6 plastrów
- oliwa - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Na oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę szynkę, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj dynię i smaż pod przykryciem, aż stanie się miękka, ale nie rozpadnie się zupełnie.
Dodaj mascarpone oraz tarty parmezan. Wymieszaj, dopraw do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej nieco wody.
Sos podawaj z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem (sugeruję tagliatelle), dodatkowo możesz skropić go oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.