Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką

Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką

Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:)

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 400-500 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szczypta płatków chilli
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • garść świeżych listków bazylii

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw.
  2. W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu oliwę, włóż kurczaka i smaż do zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw.
  3. Do patelni dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut.
  4. Wmieszaj do kurczaka z warzywami spaghetti wraz z 1/2 szklanki parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp pozostałym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Zdjęcie - Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 400-500 g package spaghetti
  • 2 tablespoons olive oil
  • 2 chicken breasts, thinly sliced
  • 1/2 onion, thinly sliced
  • 8 button mushrooms, quartered
  • 1 yellow or red pepper, cut into strips
  • salt and pepper to taste
  • 1 pinch red chili flakes
  • 1/2 cup chicken stock
  • 1 cup grated Parmesan
  • handful of fresh basil leaves

Preparation:

  1. Cook the pasta according to the package directions until al dente, about 10 to 12 minutes. Drain and set aside.
  2. Meanwhile, heat olive oil in a large nonstick skillet over medium-high heat. Add chicken and cook until browned, about 6 to 8 minutes. Transfer to a plate, keep warm.
  3. Add the onion to the pan and cook, stirring often, until softened, about 3 to 4 minutes. Add mushrooms, peppers, red chili flakes and season with salt and pepper. Continue to cook, tossing occasionally, until vegetables are tender, about 4 to 6 minutes. Return the chicken to the skillet, add the stock, and cook until the sauce has thickened, about 3 to 4 minutes.
  4. Add the pasta to chicken, vegetables and 1/2 cup of Parmesan and toss to combine well. Divide between bowls and sprinkle with remaining Parmesan and fresh basil leaves. Serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów