Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką
Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:)
Scroll down for recipe in English
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką
(4-6 porcji)
Składniki:
- 400-500 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski
- 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
- sól i pieprz do smaku
- 1 szczypta płatków chilli
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka startego parmezanu
- garść świeżych listków bazylii
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, zazwyczaj od 10 do 12 minut. Odcedź i odstaw.
- W międzyczasie rozgrzej na dużej patelni na średnim ogniu oliwę, włóż kurczaka i smaż do zarumienieni, przez około 6 do 8 minut. Przełóż na talerz i odstaw.
- Do patelni dodaj cebulę i smaż, mieszając, do zeszklenia, przez około 3 do 4 minuty. Dodaj grzyby, paprykę, chili i dopraw solą i pieprzem. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa staną się miękkie, przez około 4 do 6 minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, wlej bulion i gotuj aż sos lekko zgęstnieje, przez około 3 do 4 minut.
- Wmieszaj do kurczaka z warzywami spaghetti wraz z 1/2 szklanki parmezanu i dokładnie wymieszaj. Przełóż danie na talerze i posyp pozostałym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Podawać natychmiast.
Smacznego!
English version
Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers
(4-6 servings)
Ingredients:
- 400-500 g package spaghetti
- 2 tablespoons olive oil
- 2 chicken breasts, thinly sliced
- 1/2 onion, thinly sliced
- 8 button mushrooms, quartered
- 1 yellow or red pepper, cut into strips
- salt and pepper to taste
- 1 pinch red chili flakes
- 1/2 cup chicken stock
- 1 cup grated Parmesan
- handful of fresh basil leaves
Preparation:
- Cook the pasta according to the package directions until al dente, about 10 to 12 minutes. Drain and set aside.
- Meanwhile, heat olive oil in a large nonstick skillet over medium-high heat. Add chicken and cook until browned, about 6 to 8 minutes. Transfer to a plate, keep warm.
- Add the onion to the pan and cook, stirring often, until softened, about 3 to 4 minutes. Add mushrooms, peppers, red chili flakes and season with salt and pepper. Continue to cook, tossing occasionally, until vegetables are tender, about 4 to 6 minutes. Return the chicken to the skillet, add the stock, and cook until the sauce has thickened, about 3 to 4 minutes.
- Add the pasta to chicken, vegetables and 1/2 cup of Parmesan and toss to combine well. Divide between bowls and sprinkle with remaining Parmesan and fresh basil leaves. Serve immediately.
Enjoy!