Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami
Dziś, w związku z rozpoczęciem sezonu szparagowego przedstawiam przepis na bardzo satysfakcjonujące danie makaronowe. Tagliatelle w dużej ilości kremowego sosu z kurczakiem, szparagami i pieczarkami, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół, przepyszne! Danie jest łatwe w przygotowaniu, idealne na obiad w zabieganym tygodniu. Jeżeli macie lekką nietolerancję na szparagi (jak na przykład ja :)) można je zamienić np. na fasolkę szparagową. Polecam!
Przepis, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga.
Scroll down for recipe in English
Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami
(4 porcje)
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
- sól i pieprz
- ½ łyżeczki granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ¼ szklanki mąki
- olej rzepakowy
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
- 25 g mąki (około 4 łyżki)
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ¾ szklanki śmietanki 30%
- 220 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki
- ¼ szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
- 200 g suchego makaron tagliatelle, ugotowanego z godnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Włóż kurczaka do dużej miski, wsyp ½ łyżeczki soli, granulowaną cebulę i czosnek, a około ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj 4 łyżki oleju, dodaj kurczaka i smaż przez 4-6 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij go łyżką cedzakową i odstaw w ciepłe miejsce.
- Teraz wrzuć do patelni pieczarki wraz z odrobiną oleju (jeżeli to konieczne), dopraw solą i pieprzem i smaż przez kilka minut także do zarumienia. Wyjmij je z patelni i odstaw razem z kurczakiem.
- Zmniejsz ogień do małego i włóż do patelni masło. Gdy się rozpuści wrzuć czosnek, smaż przez chwilę, po czym dodaj mąkę i mieszaj najlepiej trzepaczką, aż powstanie zasmażka.
- Smaż mieszając przez 30 sekund do 1 minuty, po czym wlej bulion i gotuj mieszając trzepaczką, aż sos stanie się jednolity bez grudek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut.
- Po tym czasie wmieszaj musztardę Dijon, zioła prowansalskie i śmietankę.
- Następnie dodaj szparagi i gotuj w sosie przez kilka minut i dopraw sos solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
- Dodaj do patelni kurczaka, pieczarki, suszone pomidory i gotuj kolejne kilka minut
- Następnie wmieszaj makaron, wraz z posiekaną natką pietruszki, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
English version
Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 450 g chicken breasts, cut into small, bite-size pieces
- salt and pepper
- ½ teaspoon granulated onion
- ½ teaspoon granulated garlic
- ¼ cup flour
- canola oil
- 250 g button mushrooms, sliced
- 2 tablespoons butter
- 4 cloves garlic, minced
- 25 g flour (about 4 tablespoons)
- 2 cups chicken stock
- 2 tablespoons Dijon mustard
- 1 teaspoon herbes de Provence
- ¾ cup half and half
- 220 g asparagus, trimmed of tough bottom stems, and cut into small bite-size pieces
- ¼ cups sun-dried tomatoes cut into thin strips
- 200 g uncooked tagliatelle pasta, cooked according to package instructions and held warm
- 1 tablespoon chopped flat-leaf parsley
Preparation:
- Place the chicken pieces to a large bowl, and add in ½ teaspoon of salt, the granulated onion and garlic, and about ¼ teaspoon of the black pepper, next, add in the flour, and toss.
- Heat a large, heavy bottom pan over medium-high heat, and add in about 4 tablespoons of the oil, next add chicken and cook for 4-6 minutes, until nicely browned. Remove with a slotted spoon and set aside.
- Add in the sliced mushrooms, a pinch or two of salt and pepper, then saute them for several minutes until they become golden-brown. Remove from the pan and set them aside for a moment.
- Turn down the heat to medium-low, and add in the butter. Once the butter has melted, add in the garlic, and stir just for a minute, next sprinkle in the flour and stir it into the butter, to create your “roux”, or thickener.
- Cook the roux for about 30 seconds to 1 minute, stirring constantly, then, add in the chicken stock, whisking all the while to avoid lumps, and allow the sauce to simmer very gently and tighten up a bit for a couple of minutes.
- Whisk in the Dijon mustard, herbes de Provence, and the half and half.
- Add in the asparagus pieces, and allow those to very gently simmer in the sauce for a couple of minutes. Season to taste with salt an pepper.
- Add into the pan the chicken and the mushrooms, the sun-dried tomatoes, and allow the sauce to simmer with those ingredients for another couple of minutes
- Next, add in the cooked pasta, along with the chopped parsley, and toss everything together to coat well, serve hot.
Enjoy!