Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami

Dziś, w związku z rozpoczęciem sezonu szparagowego przedstawiam przepis na bardzo satysfakcjonujące danie makaronowe. Tagliatelle w dużej ilości kremowego sosu z kurczakiem, szparagami i pieczarkami, z dodatkiem suszonych pomidorów i ziół, przepyszne! Danie jest łatwe w przygotowaniu, idealne na obiad w zabieganym tygodniu. Jeżeli macie lekką nietolerancję na szparagi (jak na przykład ja :)) można je zamienić np. na fasolkę szparagową. Polecam!

Przepis, troszkę przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga.

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ¼ szklanki mąki
  • olej rzepakowy
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 25 g mąki (około 4 łyżki)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ¾ szklanki śmietanki 30%
  • 220 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami i pokrojone na 2 cm kawałki
  • ¼ szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
  • 200 g suchego makaron tagliatelle, ugotowanego z godnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Włóż kurczaka do dużej miski, wsyp ½ łyżeczki soli, granulowaną cebulę i czosnek, a około ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  2. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj 4 łyżki oleju, dodaj kurczaka i smaż przez 4-6 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij go łyżką cedzakową i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Teraz wrzuć do patelni pieczarki wraz z odrobiną oleju (jeżeli to konieczne), dopraw solą i pieprzem i smaż przez kilka minut także do zarumienia. Wyjmij je z patelni i odstaw razem z kurczakiem.
  4. Zmniejsz ogień do małego i włóż do patelni masło. Gdy się rozpuści wrzuć czosnek, smaż przez chwilę, po czym dodaj mąkę i mieszaj najlepiej trzepaczką, aż powstanie zasmażka.
  5. Smaż mieszając przez 30 sekund do 1 minuty, po czym wlej bulion i gotuj mieszając trzepaczką, aż sos stanie się jednolity bez grudek. Gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut.
  6. Po tym czasie wmieszaj musztardę Dijon, zioła prowansalskie i śmietankę.
  7. Następnie dodaj szparagi i gotuj w sosie przez kilka minut i dopraw sos solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  8. Dodaj do patelni kurczaka, pieczarki, suszone pomidory i gotuj kolejne kilka minut
  9. Następnie wmieszaj makaron, wraz z posiekaną natką pietruszki, dokładnie wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, grzybami i szparagami / Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Creamy chicken, asparagus and mushroom pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g chicken breasts, cut into small, bite-size pieces
  • salt and pepper
  • ½ teaspoon granulated onion
  • ½ teaspoon granulated garlic
  • ¼ cup flour
  • canola oil
  • 250 g button mushrooms, sliced
  • 2 tablespoons butter
  • 4 cloves garlic, minced
  • 25 g flour (about 4 tablespoons)
  • 2 cups chicken stock
  • 2 tablespoons Dijon mustard
  • 1 teaspoon herbes de Provence
  • ¾ cup half and half
  • 220 g asparagus, trimmed of tough bottom stems, and cut into small bite-size pieces
  • ¼ cups sun-dried tomatoes cut into thin strips
  • 200 g uncooked tagliatelle pasta, cooked according to package instructions and held warm
  • 1 tablespoon chopped flat-leaf parsley

Preparation:

  1. Place the chicken pieces to a large bowl, and add in ½ teaspoon of salt, the granulated onion and garlic, and about ¼ teaspoon of the black pepper,  next, add in the flour, and toss.
  2. Heat a large, heavy bottom pan over medium-high heat, and add in about 4 tablespoons of the oil, next add chicken and cook for 4-6 minutes, until nicely browned. Remove with a slotted spoon and set aside.
  3. Add in the sliced mushrooms, a pinch or two of salt and pepper, then saute them for several minutes until they become golden-brown. Remove from the pan and set them aside for a moment.
  4. Turn down the heat to medium-low, and add in the butter. Once the butter has melted, add in the garlic, and stir just for a minute, next sprinkle in the flour and stir it into the butter, to create your “roux”, or thickener.
  5. Cook the roux for about 30 seconds to 1 minute, stirring constantly, then, add in the chicken stock, whisking all the while to avoid lumps, and allow the sauce to simmer very gently and tighten up a bit for a couple of minutes.
  6. Whisk in the Dijon mustard, herbes de Provence, and the half and half.
  7. Add in the asparagus pieces, and allow those to very gently simmer in the sauce for a couple of minutes. Season to taste with salt an pepper.
  8. Add into the pan the chicken and the mushrooms, the sun-dried tomatoes, and allow the sauce to simmer with those ingredients for another couple of minutes
  9. Next, add in the cooked  pasta, along with the chopped parsley, and toss everything together to coat well, serve hot.

Enjoy!

Kategorie przepisów