Spaghetti ze szpinakiem i pestkami dyni
Danie szybkie, proste i pyszne. Sos szpinakowy doprawiony gałką muszkatołową jest bardzo delikatny. Przed podaniem makaron posypałam śmietankowym serem żółtym i pestkami dyni. Wszystko pasuje do siebie świetnie.
Spaghetti ze szpinakiem i pestkami dyni
/2 porcje/
250g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
1 średnia czerwona cebula
450g mrożonego szpinaku
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
oliwa z oliwek
15g śmietankowego sera żółtego
15g pestek dyni
Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i szpinak. Kiedy szpinak będzie całkowicie rozmrożony dodać czosnek. Dusić przez około 5 minut mieszając. Dodać jogurt naturalny oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i trzymać na wolnym ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
Ugotowany makaron wymieszać z gotowym sosem. Przed podaniem każdą porcję posypać starkowanym serem i pestkami dyni. Smacznego!