Tagiatelle orzechowe z awokado
17 marca a więc musi być zielono. Jak zwykle zmobilizowało mnie dojrzewające awokado, jeszcze dzień lub dwa i by się zepsuło a użyte w porę smakuje świetnie. Z awokado właściwie powstało pesto z dodatkiem orzechów i rukoli. Wszystkie smaki dobrze się komponuja bo przecież rukola jest trochę orzechowa a samo awokado jest tak neutralne, że przyjmie każdy smak.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- sól, pieprz
- parmezan
- 2-3 garści rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g wędzonego boczku
Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, żeby tłuszcz się wytopił i zrobił się chrupiący. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. W dużym garnku, z osoloną wodą i łyżką oliwy ugotować makaron al dente. Awokado obrać, orzechy posiekać, dodać rukolę i wszystko razem zmiksować. Do boczku dodać odsączony makaron, pesto i dokładnie wszystko wymieszać. Podawać posypane parmezanem.
Smacznego:)