Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara, to jeden z największych makaronowych, klasyków świata:)
To również dla mnie, maniaczki makaronowych potraw, zaraz po spaghetti bolognese, ukochana, makaronowa propozycja obiadowa.
Za Carbonarę dałabym się posiekać!:)
To bardzo prosty, niewyszukany, szybki, niesłychanie aromatyczny makaron.
Obowiązkowe składniki: makaron, śmietanka 30% lub kremówka, żółtka, kilka plastrów chrupiącego, wędzonego boczku i garść parmezanu.
Tyle wystarczy by smak potrawy powalił na kolana.
Poezja!
Nie przyrządza się go za często, bo to nieprzyzwoicie kaloryczne i syte danie.
Jednak z drugiej strony, makaron Carbonara uzależnia, jest po prostu wspaniały!
Kto raz spróbował z pewnością do niego powraca;)
Danie średnio fotogeniczne, rzekłabym nawet - brzydkie, ale smakiem wynagradza wszystko;)
Składniki:
- 400-500g makaronu spaghetti
- 4 żółtka
- 200-250ml śmietanki 30% (może być kremówka)
- 200g boczku (może być szynka szwarcwaldzka)
- 50-70g parmezanu
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
Boczek pokroić w kostkę lub w paski.
Cebulę posiekać.
Podsmażyć wraz z boczkiem na suchej patelni.
Żółtka, śmietankę i ser wymieszać trzepaczką do połączenia się składników.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Podsmażony boczek dodać do makaronu, wymieszać, podsmażyć chwilę.
Wszystko zalać masą jajeczną.
Wymieszać dokładnie, do połączenia się składników, cały czas trzymając potrawę na gazie.
Sos ma lekko zgęstnieć.
Makaronu nie podgrzewać zbyt długo, by z jajek nie zrobiła się jajecznica.