Spaghetti z boczkiem i szpinakiem
Po świętach na pewno zostały Wam jakieś wędzonki. Proponuję zrobić z nich szybkie danie. Ale żeby było także wiosennie, choć lekko i dietetycznie w tym daniu nie będzie, dodajcie też szpinak. Spaghetti zyska niebywały kolor, a Wy przemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;)
Składniki:
Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie.
W tym czasie zmiksować szpinak na gładki mus.
Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem.
Smacznego !
Składniki:
- 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka )
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 garści szpinaku
- 130 g serka mascarpone
- sól
- pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
- makaron spaghetti lub inny
Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi się tłuszcz. Do ze smażonego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula zmięknie.
W tym czasie zmiksować szpinak na gładki mus.
Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem.
Smacznego !