Makaron z sosem brokułowym
Dziś coś oszczędnego w formie, ale jakże smacznego! Danie w miarę szybkie w przygotowaniu i jednocześnie zaspokajające małego i większego głoda. Polecam wersję na bazie serka mascarpone - super delikatna w smaku, pycha!
Składniki na sos z brokułów 3-4 porcje
- 1 średniej wielkości brokuł
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ok. 150 g serka mascarpone
- sól, pieprz do smaku
- łyżka/dwie oleju rzepakowego do smażenia
- opcjonalnie sery, np. parmezan, ser pleśniowy
W czasie przygotowywania sosu można przyrządzić ulubiony makaron.
Brokuł oczyścić, obrać i podzielić na różyczki (odcinając twarde części). Wrzucić na wrzącą wodę i gotować 2-3 minuty od ponownego zagotowania. Następnie odcedzić.
W międzyczasie pokroić cebulę w niedużą kostkę i posiekać drobno czosnek. Cebulę zeszklić na patelni z dobrze rozgrzanym olejem, a pod koniec dorzucić czosnek. Po krótkim przesmażeniu dodać brokuły, a następnie serek mascarpone. Wymieszać całość, ciągle podgrzewając na niedużym ogniu (mascarpone musi się lekko rozpuścić). Dodać soli i pierzu do smaku. Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać trochę mleka - wedle gustu. Gdy sos będzie już dobrze połączony, wsypać ser i wymieszać (choć można go tu pominąć i dopiero posypać nim danie przed podaniem). Sos jest gotowy - smacznego!
penne z parmezanem / spaghetti z serem pleśniowym