Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico

Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico

Pomysł na ten smaczną i prostą potrawę podpatrzyłam w markecie, wertując książkę o makaronach. Nie zapamiętałam dokładnych proporcji, więc dobrałam je dość intuicyjnie. Spodobała mi się nie tylko szybkość i prostota wykonania, ale także wykorzystanie tradycyjnych i popularnych w kuchni włoskiej składników: wędzonej szynki, octu balsamico i śmietanki. Od siebie dodałam także oliwki i to był bardzo dobry pomysł :)
Ja użyłam maccheroni al ferretto, czyli tradycyjnego włoskiego makaronu w kształcie podłużnych kluseczek skręcanych na... drucie. Oczywiście możecie użyć dowolnego innego kształtu makaronu – na przykład penne.


Zdjęcie - Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAKARON Z SZYNKĄ I OLIWKAMI W SOSIE BALSAMICO
(2 porcje)
180g makaronu,
50g surowej wędzonej szynki w cienkich plasterkach,
1 łyżka oliwy,
3 łyżki czarnych oliwek,
5 łyżek octu balsamico,
100ml śmietanki 30%,
sól i pieprz,
świeżo starty parmezan i natka pietruszki do posypania

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w paski szynkę. Smażyć, a gdy się lekko zrumieni, wlać ocet. Gotować około pół minuty, aby nieco odparował, następnie zdjąć z ognia i wlać śmietankę. Wymieszać i ponownie postawić na ogniu. Gotować kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Dodać oliwki.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem.
Przed podaniem każdą porcję posypać startym parmezanem i posiekaną natką.


Zdjęcie - Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów