Makaron kokardki w kremowym sosie z gorgonzolą
Proste danie makaronowe dla amatorów pleśniowych serów. Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli i mascarpone to proste , pyszne danie , które można przygotować na poczekaniu /10 minut/. Przyznam, ze kiedyś stroniłam od serów pleśniowych, dziś z wielką przyjemnością wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową mieszankę serów gorgonzola i mascarpone, ale można śmiało przygotować ja samodzielnie . Mak, który użyłam do makaronu pełni w tym daniu jedynie rolę dekoracyjną, choć nadaje mujednak ciekawego posmaku...........
Składniki : /2 porcje/
- 160-200 g makaronu kokardki /motylki-farfalle/
- 150 g sera gorgonzola z dodatkiem mascarpone /lub po połowie gorgonzoli i mascarpone/
- ok. ¼ szklanki mlek
- 1 łyżka maku
- zielona pietruszka/do dekoracji
Wykonanie: -Makaron ugotować al dente. -W międzyczasie gorgonzolę rozdrobnić widelcem , wrzucić na głęboką patelnię , wlać mleko i mieszając podgrzewać do utworzenia gładkiego ,kremowego sosu. -Ugotowany makaron przecedzić i wsypać do gorącego sosu , wymieszać posypać makiem /jeśli wymaga doprawić do smaku/ i przełożyć na talerze.
-Gotowe danie udekorować zieloną pietruszką.