Spaghetti puttanesca
Potrawa o nieco kontrowersyjnej nazwie i niejednoznacznym pochodzeniu. Najpopularniejsza wersja głosi, że wymyślił ją Sandro Petti, właściciel popularnego na wyspie Ischia nocnego klubu i restauracji. Gdy tuż przed zamknięciem lokalu grupa głośnych i wygłodniałych klientów, którzy w dość niecenzuralnych słowach domagali się jedzenia. Petti przygotował im więc makaron z sosem z resztek produktów pozostałych na kuchni: pomidorów, kaparów, oliwek, czosnku oraz anchois, a swoją potrawę nazwał równie niecenzuralnie ;)
Inna wersja mówi, że była to potrawa często gotowana przez neapolitańskie panie trudniące się „najstarszym zawodem świata”, ponieważ jest prosta i szybka do przygotowania, a składniki nie są drogie.
Bez względu jednak na pochodzenie, trzeba przyznać, że pikantny makaron ten smakuje po prostu przepysznie. Dzięki anchois i kaparom jest aromatyczny i wyrazisty w smaku. Zdecydowanie warto zrobić! :)
SPAGHETTI PUTTANESCA
(2 porcje)
180g makaronu spaghetti,
1 puszka krojonych pomidorów,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwek,
5 filecików anchois,
½ papryczki pepperoni (lub mniej),
1 łyżka kaparów,
oliwa,
sól i pieprz,
natka pietruszki
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę pepperoni. Gdy czosnek lekko się zezłoci, dodać pokrojone anchois oraz pomidory z puszki. Gotować na niezbyt dużym ogniu około 10 minut. Dodać kapary i oliwki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu.