Dziś dla odmiany przekąski, które nie będą słodkie. Jeśli szukacie inspiracji na Halloween mam dla Was trzy nowe pomysły: pizzeriny z duszkami, jajka z pająkami i upiorne kościste krakersy :)
To wariacja na temat amerykańskiego klasyka, jabłek pokrytych warstwą karmelu. Ja moja karmelową glazurę przygotowałam na bazie czerwonego wina, miodu i aromatycznych przypraw. Tym sposobem otrzymałam słodką polewę z delikatnie kwaskowatą nutą i aromatem cynamonu.
Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy
Przepyszna szarlotka, z małą ilością ciasta, za to z ogromną ilością jabłek. Nadzienie jabłkowe aromatyzowane jest wanilią, tym razem bez dodatku cynamonu. Smak winno-kwaskowatych jabłek po prostu obłędny.
Z myślą o młodych mamach powstał ten post i mam nadzieję, że będzie pomocny. Przygotowanie tortu nie jest bardzo skomplikowanym wyzwaniem, ale warto rozłożyć je sobie na dwa dni. Jednego dnia przygotujcie biszkopt i czekoladowy ganache, na kolejny dzień zostawcie sobie przygotowanie kremu, składanie i dekorowanie tortu. Powodzenia!
Pyszne drożdżowe bułeczki na wzór cynamonowych rollsów w jesiennym wydaniu - z dodatkiem puree z dynii. Dzięki dyniowemu dodatkowi zawijańce mają nie tylko cudny pomarańczowy kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista.
W tym roku zdecydowałam się na prawdziwy, staropolski piernik przekładany powidłami. To wyjątkowe przepyszne i rozpływające się w ustach ciasto, którego nie powinno zabraknąć na żadnym Wigilijnym stole. Piernik można przełożyć konfiturą, marcepanem lub powidłami śliwkowymi. Ciasto należy przygotować już w pierwszej połowie listopada, ponieważ piernik musi dojrzewać przez 4 do 6 tygodni.
Pełne orzechów ciasto otulone kołderką z bitej śmietany. Bardzo łatwe do wykonania, fajnie wygląda i równie dobrze smakuje, świetne na co dzień jak i od święta, polecam! :)
Pavlova nie musi być idealna. Nie ma się co załamywać, że nie ma perfekcyjnego kształtu lub że gdzie nie gdzie widać drobne pęknięcia – tak ma być. A najlepsze w tym wszystkich jest to, że smakuje obłędnie, a udekorowana owocami i tak wygląda pięknie :)
Mój mąż jest fanem karpatki, bardzo lubi to ciasto, jak za długo nie ma to się przypomina. Tym razem zrobiłam z dodatkiem żurawiny, tak bardziej pod święta, żeby wypróbować czy żurawina pasuje do tego ciasta. Tak, powiem Wam, że karpatka z żurawiną smakuje genialnie :-)
Żeby odegnać złe duchy, zrobiłam sobie samej przyjemność w postaci czekoladowego smarowidła. A ponieważ w domu tylko ja lubię gorzką czekoladę, to jest spora szansa, że rodzina będzie omijać mój przysmak szerokim łukiem, nawet jeśli będę ich sama zachęcać do konsumpcji.
Lubicie pasty do chleba? Ta z makreli jest chyba najpopularniejsza i każdy ma swoją ulubioną wersję. Też bardzo ją lubię i często modyfikuję przepis. Dzisiejsza to pochwała prostoty - makrela, kremowy serek i chrzan własnej roboty, dlatego jest tak pyszna i aromatyczna.
Dzisiaj zaproponuję babeczki, które swoim aromatem mocno nawiązują do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Oprócz swojego niezwykłego aromatu, który wyczuwa się w cieście - wypełnione są w środku powidłami a na wierzchu pokryte - kremową pierzynką.