Bigos staropolski

Bigos staropolski
Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g pręgi wołowej (bez kości)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 75 g suszonych śliwek
  • 40 g suszonych grzybów
  • 125 ml czerwonego wina
  • 2-3 łyżki (30-45 ml) oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • miód do smaku
  • sól i pieprz według smaku
Przygotowanie

Kapustę pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać kapustę i przyprawy, zalać wodą gotować ok. godziny.


Grzyby zalać gorącą wodą, ugotować. Jeżeli kawałki są duże (np. kapelusze) pokroić w paseczki. Grzyby razem z wodą z gotowania dodać do gotującej się kapusty.


Wołowinę i wieprzowinę pokroić w dużą kostkę, boczek w drobniejszą, a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć boczek, dodać do kapusty. Następnie podsmażyć kiełbasę i również dodać do kapusty. Po kiełbasie obsmażyć łopatkę, dodać do kapusty. Na koniec z każdej strony obsmażyć wołowinę, dodać wino, dusić 15 minut pod przykryciem, następnie dołożyć do bigosu. Całość gotować jeszcze min. 1,5 godziny.


Śliwki przekroić na połówki, dodać do bigosu. Bigos doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Gotować jeszcze godzinę. 


Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów