Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
Pewnie się zdziwicie, jeśli Wam powiem, że kuchnią Portugalską zainteresowałem się, mając jakieś 12 lat. Pamiętam do dziś, jak w szkole podstawowej mieliśmy za zadanie przygotować tradycyjne dania bożonarodzeniowe z różnych Państw Europy. Było to chyba związane z planowanym wejściem Polski do UE i chciano nas lepiej zapoznać z kulturami innych krajów. Właśnie wtedy wylosowałem Portugalię i przeczesując Internet w poszukiwaniu względnie prostego, jak na dwunastolatka, przepisu znalazłem właśnie Bolo Rei — królewskie ciasto drożdżowe. To była chyba jedna z pierwszych drożdżówek, jaką upiekłem i chyba nawet mi się udała, bo nie pamiętam, żadnych tragicznych historii z nią związanych. Od tego czasu o Bolo Rei na trochę zapomniałem, aż odkryłem je na nowo, będąc w Portugalii i zajadając się nim wraz z kieliszkiem Porto obok. Co takiego niezwykłego jest w tym cieście drożdżowym? Przede wszystkim całe mnóstwo bakalii nasączonych wcześniej w słodkim winie, od których ten wieniec aż się ugina. Bolo Rei piecze się w okresie od Bożego Narodzenia, aż do Święta Trzech Króli. Stąd również jego królewska nazwa i kształt przypominający koronę. Tradycyjnie ciasto dekoruje się dużymi kawałkami kolorowych kandyzowanych owoców, mających przypominać klejnoty i posypuje grubą warstwą cukru pudru. Jednak ja jestem raczej zwolennikiem samodzielnie przygotowanych plastrów pomarańczy i naturalnie suszonych owoców (chociaż dorzuciłem do środka trochę kolorowej papai). Sam koncept pieczenia Bolo Rei wywodzi się z Francji, w której Gâteau des Rois było popularne znacznie wcześniej (w Portugalii ciasto pojawiło się dopiero w XIX wieku). Stąd wzięła się również tradycja umieszczania drobnego upominku w cieście lub ziarenka suszonego bobu. Ten, kto je znalazł, musiał upiec ciasto w kolejnym roku. Liczę na to, że Bolo Rei zagości w Waszych domach w to Boże Narodzenie. Jest naprawdę pyszne i iście świąteczne!
*
SKŁADNIKI
na 1 duże ciasto Bolo Rei
Ciasto Bolo Rei:
- 750 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 250 ml wina Porto
- 3 jajka + 1 żółtko
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- 200 g orzechów (włoskie, migdały, piniowe)
- 200 g suszonych i kandyzowanych owoców (czereśnie, morele, papaja, pomarańcze, żurawina)
Kandyzowana pomarańcza:
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- 1 pomarańcza
Dodatkowo:
- orzechy i suszone owoce do dekoracji
* PRZYGOTOWANIE
Kandyzowana pomarańcza Pomarańczę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój ją na plastry. W rondelku zagotuj cukier wraz z wodą i wrzuć plastry pomarańczy. Gotuj je przez około 30-40 minut. Pomarańcze wyjmij, a syrop odstaw na później.
Ciasto Bolo Rei Suszone morele i inne duże owoce pokrój na mniejsze cząstki. Połącz je z resztą kandyzowanych owoców i z orzechami, zalej Porto i odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Odsącz z nadmiaru wina. Powinno zostać około 100-150 ml Porto.
W letniej wodzie rozpuść drożdże wraz z 1 łyżką cukru. W miksturze rozprowadź 2-3 łyżki mąki i odstaw na 10 minut do wzburzenia.
W misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier oraz sól. Wbij jajka, dodaj skórę otartą z pomarańczy, wlej gotowy zaczyn, oraz ok. 100 ml pozostałego Porto. Ciasto wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie zacznij powoli wyrabiać. Najlepiej wspomóc się mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po około 5 minutach zacznij dodawać miękkie masło, kontynuując wyrabianie. Gdy ciasto stanie się gładkie i błyszczące, dodaj do niego bakalie i wymieszaj. Ciasto na Bolo Rei odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na blacie podsypanym mąką zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto i uformuj z niego wieniec o średnicy około 30 cm. Ułóż go na blasze pokrytej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto Bolo Rei posmaruj roztrzepanym żółtkiem i ułóż nań kandyzowane plastry pomarańczy. Wierzch ciasta udekoruj owocami oraz orzechami. Wieniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40-50 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto Bolo Rei posmaruj podgrzanym syropem cukrowym pozostałym z kandyzowania pomarańczy. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto Bolo Rei najlepiej smakuje z kieliszkiem Porto.
*
*
*Na podstawie przepisów: Mulher Portuguesa i Chef Hernâni Ermida.