Szarlotka z bezową pianką
Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto ! Ale tylko domowa i ze sprawdzonego przepisu.
Tradycyjna szarlotka u nas w domu zawsze jest robiona na kruchym cieście z dodatkiem smalcu, warstwy tartych jabłek i piany z białek. Mimo, że przepis odtworzony krok po kroku z zeszytu mamy, to jej ciasto zawsze smakuje mi bardziej ! To chyba taka matczyna magia ♥
Dodam, że ta szarlotka to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia ! A do szarlotki obowiązkowo pyszna herbata lub ulubiona kawa 😊SKŁADNIKI SZARLOTKI : CIASTO KRUCHE 3 szkl. mąki pszennej (450g) 1/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 250 g margaryny 50 g smalcu 5 żółtek Szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.)
JABŁKA: 1 kg jabłek (szara reneta) 400 g gruszek ¼ szklanki cukru 1 kisiel morelowy(lub cytrynowy) 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne, dopiero ważymy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy cukier, kisiel morelowy i cynamon, następnie dobrze mieszamy.
BEZA 5 białek 2/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki kartoflanej Szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier, ubijamy jeszcze chwilę, aby grudki cukru się rozpuściły. Dodajemy mąkę kartoflaną i miksujemy.
PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI: 1. Prostokątną brytfankę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia 2. Z zamrażalnika wyciągamy kulki ciasta. Ścieramy 3 z nich na dno formy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy ciasto równomiernie. 3. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. 4. Na jabłka wykładamy bezę, delikatnie rozprowadzamy na całości. 5. Na koniec ścieramy 2 pozostałe kulki ciasta na tarce o grubych oczkach, tak, aby było jak najmniej prześwitów białej bezy. 6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy około 35 minut. 7. Po wystygnięciu ciasta, posypujemy wierzch cukrem pudrem.