Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem

Zdjęcie - Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka to w sumie taki mało bożonarodzeniowy wypiek. Większości z nas zwykle kojarzy się ona z Wielkanocą. Jednak wystarczy odrobina korzennych przypraw, migdałów i daktyli, żeby stworzyć z niej ciasto wprost stworzone na Boże Narodzenie. Ta baba jest naprawdę obłędna. Delikatna, maślana, z marcepanowymi kartofelkami, czekającymi w każdym kawałeczku niczym słodka niespodzianka, a za sprawą solidnego chlustu domowej wiśniówki jest jeszcze bardziej aromatyczna i wilgotna. Tę cudną bożonarodzeniową babkę wieńczy dodatkowo korona z kremu maślanego z serkiem Philadelphia, znanego z ciasta marchewkowego. Nie dajcie się dłużej prosić i po prostu upieczcie ją w te Święta! ;)
Zdjęcie - Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na babkę o średnicy 23 cm
Babka:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego (najlepiej muscovado)
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g marcepanowych kartofelków
  • 50 ml wiśniówki (lub rumu albo brandy)
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g serka typu Philadelphia
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka kandyzowanych czereśni

* PRZYGOTOWANIE
Babka /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijaj kolejno jajka, cały czas ucierając. Wsyp mąkę, mielone migdały, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia i sól oraz wlej wiśniówkę. Wymieszaj do połączenia się składników. Daktyle i orzechy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Formę na babkę posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie wlej ciasto, umieszczając w połowie wysokości marcepanowe kartofelki. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę piecz przez 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne pół godziny do prawie suchego patyczka (gorące ciasto może delikatnie jeszcze zostawać na wykałaczce). Odstaw do wystudzenia, a następnie wyjmij babę na paterę lub talerz.
Polewa /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puch. Następnie zacznij dodawać porcjami serek, cały czas ucierając. Gotową polewą polej upieczoną babkę. Udekoruj ją orzechami i kandyzowanymi czereśniami. Babkę wstaw na około godzinę do lodówki, aż do zastygnięcia polewy.
*

Zdjęcie - Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*
*Inspiracja BBC Good Food.

Kategorie przepisów