Wołowinę i wieprzowinę pokroić w dużą kostkę, boczek w drobniejszą, a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć boczek, dodać do kapusty. Następnie podsmażyć kiełbasę i również dodać do kapusty...
Ciasto klementynkowe z tego przepisu przypomina mi słynne włoskie babki ponczowe nasączone limocello. Jest puchate, leciutkie, bardzo mokre i niezwykle aromatyczne. Po prostu wspaniałe! Jedynym problemem może być znalezienie dobrej jakości klementynek, najlepiej z ekologicznych upraw
Babka to w sumie taki mało bożonarodzeniowy wypiek. Większości z nas zwykle kojarzy się ona z Wielkanocą. Jednak wystarczy odrobina korzennych przypraw, migdałów i daktyli, żeby stworzyć z niej ciasto wprost stworzone na Boże Narodzenie. Ta baba jest naprawdę obłędna.
Co takiego niezwykłego jest w tym cieście drożdżowym? Przede wszystkim całe mnóstwo bakalii nasączonych wcześniej w słodkim winie, od których ten wieniec aż się ugina. Bolo Rei piecze się w okresie od Bożego Narodzenia, aż do Święta Trzech Króli. Stąd również jego królewska nazwa i kształt przypominający koronę.
Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego i niezwykle pysznego. No i bardzo słodkiego, ale mimo tego bardzo uzależniającego. Kończysz kawałek i już marzysz o kolejnym...:-)
Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi to jest przepis dla tych, co mają dwie lewe ręce do pieczenia, albo zostają powiadomieni dzień przed Wigilią, że cała rodzina się do nich zjeżdża na Święta. ;)
Waniliowe, kruche, smaczne ciasteczka z Rudolfem przygotowałam z moją córcią Natalką. Super kreatywna zabawa dla dziecka i co za przyjemność. Takie ciasteczka można schrupać, mogą one być słodkim upominkiem lub można powiesić je po prostu na choince.
Jest połączeniem aromatycznych puszystych biszkoptów pieczonych z dodatkiem mielonych goździków, cierpkiego musu ze świeżej żurawiny i delikatnego kremu z mascarpone i bitej śmietany. Całość doprawiamy prażonymi orzechami laskowymi i galaretką w cukrze – to musi być dobre! ;)
Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego dłużej zachowuje świeżość niż tradycyjny drożdżowy. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze.
Torcik wyszedł przepyszny. Połączenie makowych blatów z pomarańczami i delikatnym kremem śmietanowym - to zestawienie idealne. Zastosowałam tylko niewielkie zmiany w nasączeniu i dekoracji tortu.
Dziś przepis na lekkie placuszki jogurtowe z pomarańczą. Do ciasta dodałam startą skórkę z połowy pomarańczy i sok z całej. Placuszki wyszły puszyste i bardzo smaczne. Zamiast cukru syrop klonowy, żeby było zdrowiej. Polecam
Obrać ziemniaki i cebulę. Filety śledziowe, ziemniaki i ogórki pokroić w grubą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Przełożyć do miski. Dodać czerwoną fasolę i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce...
Uwielbiam ich chrupiąca skórkę i miękkie, ale zbite wnętrze i tą rozkoszną dziurkę, która nie ma w sumie żadnego celu, ale stanowi kwintesencję tej bułeczki. Odrobinę tego klimatu możecie przemycić do domu i upiec na śniadanie swoje własne bajgle. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej, ale możecie też zrobić tradycyjne bajgle i użyć zwykłej, białej mąki pszennej. Oto pełnoziarniste bajgle – sprawdzony przepis,