Ciasto orzechowe
Pełne orzechów ciasto otulone kołderką z bitej śmietany. Bardzo łatwe do wykonania, fajnie wygląda i równie dobrze smakuje, świetne na co dzień jak i od święta, polecam! :)
Składniki na blachę o wym. 20x20 cm: (Inspiracja: "Obżarciuch")
Ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych na proszek orzechów włoskich
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- garść posiekanych orzechów włoskich
Jajko, mleko oraz olej wlać do miski, zmiksować. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy, ponownie zmiksować aż do połączenia składników. Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Gdy ciasto wystygnie pokryć jego wierzch przygotowaną bitą śmietaną, a tę posypać posiekanymi orzechami.