Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem

Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem
Zdjęcie - Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Trójkąty z ciasta francuskiego z mięsnym farszem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g ciasta francuskiego (2 arkusze)
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 100 g zielonych oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko do posmarowania
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki oleju Kujawski 3 Ziarna
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz według smaku
Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na ósemki. Czosnek obrać, posiekać.


Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Dodać mięso, czosnek i przyprawy, smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać oliwki i przecier, wymieszać. Smażyć minutę, jeżeli trzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia.


Piekarnik rozgrzać do 200°C.


Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na kwadraty. Na jednej połowie nakładać mniej więcej 1 łyżkę farszu, złożyć po przekątnej. Dokładnie zlepić brzegi. Gotowe trójkąty układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Każdy trójkąt posmarować roztrzepanym jajkiem. 

Piec ok. 20 minut.


Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów