Muffinki korzenne z powidłami
Dzisiaj zaproponuję babeczki, które swoim aromatem mocno nawiązują do zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Oprócz swojego niezwykłego aromatu, który wyczuwa się w cieście - wypełnione są w środku powidłami a na wierzchu pokryte - kremową pierzynką.
Składniki na 12 szt.:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 250 g serek mascarpone (schłodzony)
- 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1-2 słoiczka powideł śliwkowych
Przygotować dwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem (fot.1). Następnie połączyć suche z mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie jednolita. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 2/3 wysokości otworu (fot.2). Piec około 25-30 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy. Bardzo ważne jest, żeby śmietana i serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum 24 godziny. Wszystkie składniki na krem włożyć do jednego naczynia i ubić, do otrzymania gęstej masy. Wstawić do lodówki. Kiedy babeczki będą już całkiem wystudzone, na środku każdej z nich, wyciąć otwór specjalnym narzędziem (fot.3) lub małym nożykiem. Następnie każdy z otworów dokładnie wypełnić powidłami śliwkowymi. Krem śmietanowy wyjąć z lodówki, przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, i na wierzchu okrężnymi ruchami, wycisnąć krem na babeczki (fot.4). Przed podaniem gotowe muffinki wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
drukuj przepis