Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ( na prawdę przepyszne! ) kotleciki z kalafiora.
Dodatek aromatycznych przypraw sprawia , że są niesamowicie smaczne … i zarówno starszy jak i młodszy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Do tej pory, wykorzystując kaszę do tego typu dań, piekłam ją jak pasztet w formie keksowej a potem krojąc po grubym plastrze odgrzewałam na patelni. Tutaj usmażyłam kotlety od razu. Skutek był taki, że na ciepło zjadłam, aż cztery. Wiem, że licząc na sztuki to brzmi jakbym była jakimś obżartuchem ale kotlety są delikatne i nawet po zjedzeniu tej ilości czułam się lekko i dałabym radę jeszcze przynajmniej dwóm ale musiałam zostawić dla innych:)
Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi pizzowym nadzieniem. Jest pyszne salami …. jest słodka kukurydza i jest ciągnący się ser – zarówno mozzarella, jak i cheddar.
No takie danie to pamiętam z dzieciństwa – ze szkolnych stołówek lub kolonii. Bardzo miło to wspominam, bo uwielbiam jajka i świeże zioła. Odtworzyłam je w domu i smakują jeszcze lepiej niż tamte z dawnych lat. Domowe zawsze lepsze Myślę, że wspaniale sprawdzą się na obiad dla Waszych pociech, bo moja córka się nimi zajada.
Kotleciki z zielonego groszku to fajna propozycja na przygotowanie bezmięsnego dania obiadowego. Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go na konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie, można je również upiec w piekarniku.
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą powstały z resztek które zostały po obiedzie.
Popatrzyłam na tych kilka łyżek ugotowanych ziemniaków, na resztkę kapusty zasmażanej z kminkiem i pomyślałam raz kozie śmierć ;) przetestujemy.
Kotleciki te robiłam już kilkakrotnie i z pewnością niejeden raz jeszcze do nich wrócę. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mocno polecam.
Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Ten spsób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji".
Pyszne kotlety z kaszy jaglanej tym razem z dodatkiem warzyw. Wcześniej je lekko podsmażyłam. Kaszę ugotowałam poprzedniego dnia więc formowanie i smażenie kotletów zajęło mi chwilę.
Były gołąbki...i zostało trochę ugotowanego ryżu..[ ja prawie zawsze gotuję więcej, potem są kotleciki lub ryż zjadany jest tylko z dżemem lub musem owocowym na słodko]..i tak oto są kotleciki ryżowe.
Sezon placków cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, słodkie słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem.
Połączenie mięsa drobiowego ze szpinakiem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami tworzy fantastyczną całość, która zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.