Kotlety drobiowe ze szpinakiem
Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych ostatnio przepisów na pyszne drobiowe kotleciki.
Ja przygotowałam je z mięsa indyka, Wy śmiało użyć do tego również kurczaka.
Połączenie mięsa drobiowego ze szpinakiem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami tworzy fantastyczną całość, która zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Kotlety są sycące, ale zarazem lekkie i dietetyczne.
Dzięki dodatkowi otrąb wspomagają pracę jelit i nakręcają przemianę materii.
Śmiało można skusić się po dokładkę!
Są idealnym dodatkiem do obiadu, albo też jako zamiennik burgera do bułki – świetne zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* filet z indyka – 120 g
* białko – 2 szt
* otręby – 1 łyżka
* świeży szpinak – 2 garście
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* siemię lniane – 1 łyżka
* oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
* sól, pieprz, papryka ostra – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do blendera wrzucamy pokrojone mięso, dodajemy szpinak oraz pozostałe składniki ( białka, otręby, posiekaną cebulę, czosnek, siemię lniane, oliwę z oliwek oraz przyprawy ) – wszystko razem ze sobą miksujemy, ostawiamy na ok. 15 minut do lodówki.
Masa nie musi być całkiem gładka!
Po tym czasie na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego ( albo oliwy ) i smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony ) aż mięso nie będzie surowe ).
Świetnym dodatkiem jest np. porcja ryżu!
Smacznego!