Schabowy wg Magdy Gessler
Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny namoczonej uporzednio w mleku z cebulą. Ten spsób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku "Kuchennych rewolucji". Czy jest rzeczywiście najlepszy oceń sama. Mi osobiście przeszkadzał posmak cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi ziemniaki i młoda kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny.
Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie dla podniesienia smakowitości kotleta, ale kluczowym jest wybór odpowiedniej wieprzowiny.
Otóż wieprzowina powinna być matowa, otoczona warstewką tłuszczu, a w środku poprzerastana tłuszczem, który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas.
Składniki:
60-70 dkg schabu
około 0,5 l mleka
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
smalec lub olej
Wykonanie:
- mięso pokroić na 4-6 grubych plastrów. Jeśli chcesz kotleta na cały talerz pokrój mięso grubo, dokładnie rozbij, najlepiej pod folią
- do mleka dodaj pokrojoną cebulę, sól i pieprz, następnie ułóż rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny
- odsączone kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na silnie rozdgrzanym smalcu lub oleju
- podawaj z puree ziemniaczanym i np. młodą kapustą