Jaglane kotlety z warzywami
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Pyszne kotlety z kaszy jaglanej tym razem z dodatkiem warzyw. Wcześniej je lekko podsmażyłam. Kaszę ugotowałam poprzedniego dnia więc formowanie i smażenie kotletów zajęło mi chwilę. Wspaniale smakują z surówką i sosem, ale możne jeść jako samodzielną przekąskę.
Składniki- kasza jaglana - 100 g
- papryka czerwona - 1
- por - mała zielona część
- pieczarki - 8
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- jajka - 2
- czosnek - 2 ząbki
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kaszę ugotować na sypko, osączyć, wystudzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone pieczarki, chwilę smażyć, aż woda odparuje. Dodać do kaszy. Ponownie rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojonego pora oraz paprykę, Smażyć 2 min. Dodać do kaszy. Natkę pietruszki posiekać. Dodać do kaszy, dodać także jajka, sól, pieprz, wymieszać. Formować małe, płaskie kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć po kilka minut z każdej strony,
Smacznego:)