Kotlety kalafiorowe
Jak wiecie mięso gości u mnie zdecydowanie rzadziej niż kasze , naleśniki czy też kotlety z warzyw.
Zdecydowanie bardziej lubię właśnie zasmakować się w kuchni wegetariańskiej.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ( na prawdę przepyszne! ) kotleciki z kalafiora.
Dodatek aromatycznych przypraw sprawia , że są niesamowicie smaczne … i zarówno starszy jak i młodszy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mały kalafior – 1 szt
* duże jajko – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* bułka tarta – 3 łyżki
* kasza manna – 3 łyżki
* natka pietruszki – 1 pęczek
* sól – 1 łyżeczka
* pieprz – do smaku
* papryka ostra – do smaku
* curry – 1 łyżeczka
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kalafiora dzielimy na kawałki, rzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy przez ok. 3-4 minuty ( absolutnie nie można go rozgotować! ).
Odcedzamy , przekładamy na deskę do krojenia i siekamy.
Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto na odrobinie oleju , dodajemy do kalafiora.
Wbijamy jajko, dodajemy kaszę , bułkę tartą , zioła , a następnie doprawiamy do smaku.
Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kotleciki.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami!
Smacznego!