Kotlety z ziemniaków i soczewicy

Kotlety z ziemniaków i soczewicy

Kotlety z soczewicy są ciekawą alternatywą dla mięsa. Doskonale smakują na ciepło ale na zimno są równie pyszne. Podałam je z sosem pieczarkowym i był to naprawdę bardzo dobry obiad. Z podanych proporcji usmażyłam 8 kotletów ale wyszły mi tak duże, że wystarczyło zjeść jednego, żeby się nasycić więc następnym razem zrobię  nieco mniejsze.

Zdjęcie - Kotlety z ziemniaków i soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 3  ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

Soczewicę i ziemniaki ugotować oddzielnie, cebulę usmażyć. Kiedy wszystko przestygnie przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajko, sól pieprz, czosnek i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa jest zbyt wilgotna można dodać odrobinę bułki tartej. Nabierać małe ilości masy i formować kotleciki lekko je spłaszczając. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem pieczarkowym i surówką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów