Kotlety z ziemniaków i soczewicy
Kotlety z soczewicy są ciekawą alternatywą dla mięsa. Doskonale smakują na ciepło ale na zimno są równie pyszne. Podałam je z sosem pieczarkowym i był to naprawdę bardzo dobry obiad. Z podanych proporcji usmażyłam 8 kotletów ale wyszły mi tak duże, że wystarczyło zjeść jednego, żeby się nasycić więc następnym razem zrobię nieco mniejsze.
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz,
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- bułka tarta
Soczewicę i ziemniaki ugotować oddzielnie, cebulę usmażyć. Kiedy wszystko przestygnie przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajko, sól pieprz, czosnek i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, jeśli masa jest zbyt wilgotna można dodać odrobinę bułki tartej. Nabierać małe ilości masy i formować kotleciki lekko je spłaszczając. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podawać z sosem pieczarkowym i surówką.
Smacznego:)