Placki marchewkowe

Placki marchewkowe
Zdjęcie - Placki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sezon placków cukiniowych za nami, zatem pora na jesienne placuszki z marchewki. Pyszne, słodkie słodyczą marchewki, miła odmiana dla panujących placków ziemniaczanych. Pyszne same w sobie. Rumiane, chrupiące, z delikatnie przysmażonym brzegiem. Świetne z kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym. Zresztą możliwości jest bez liku.

Zdjęcie - Placki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:

500-600 g marchwi
1 cebula
kilka kropli soku z cytryny
3 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
1 łyżka mączki kukurydzianej
sól, pieprz

Wykonanie:
  • obrane marchewki zetrzeć na grubych oczkach tarki, następnie zetrzeć cebulę i skropić cytryną, by nie ściemniała. Wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą oraz mąkę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszać
  • kłaść małe porcje placuszków ( 1 łyżka) na średnio rozgrzany olej i smażyć na złoto z obu stron. Placuszki bardzo szybko nabierają koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennym
SMACZNEGO !


Zdjęcie - Placki marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów