Kotleciki z soczewicy i warzyw
Pyszne, bezmięsne kotleciki , do przygotowania których wykorzystałam czerwoną soczewicę i warzywa.
Kotlety podane z pieczywem i dowolną sezonową surówką stanowią pełnowartościowe, smaczne danie obiadowe.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanych na parze warzyw /użyłam mrożonej mieszanki: marchew, fasolka szparagowa, kalafior,groszek/
- 1 jajko
- ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
- 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki startego parmezanu
- po ½ łyżeczki majeranku, słodkiej papryki, kminu rzymskiego i imbiru.
- ½ cebuli
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu/zmiażdzone ziarenka/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
-Soczewicę ugotować do miękkości , odcedzić i zmielić.
-Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
-Dodać zmieloną soczewicę , jajko, płatki, otręby, mąkę ,przyprawy i starannie wymieszać.
-Pod koniec dodać jajko , ugotowane warzywa i ser.
-Masę ponownie wymieszać i odstawić na 20-30 minut.
-Masa powinna zgęstnieć , ale jeśli jest nadal zbyt rzadka należy dodać do niej niewielką ilość płatków lub mąki i poniwnie wymieszać.
-Wilgotną ręką formować owalne kotleciki ,delikatnie obtoczyć w otrębach i lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
-Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na 20-25 minut do ładnego przyrumienienia się wierzchu.