Kotlety ryżowo- brokulowe

Kotlety ryżowo- brokulowe

Lekkie,bezmięsne kotleciki,przydadzą sie jak nic,po swiątecznym ucztowaniu,możemy oczywiscie zapiec je w piekarniku jeśli ktos tak lubi.

Kotleciki przy tym wszystkim sa tanie,wystarczy dodac wybraną salatke i już mamy na kolację porządne danie za "grosik"

Zapraszam!

Zdjęcie - Kotlety ryzowo- brokulowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotlety ryzowo- brokulowe

.1 szklanka ryzu

.1 rozyczka brokula

.1 lyzeczka pokrojonej natki pietruszki

.1 jajko

.sol i pieprz

.bulka tarta do panierowania

.olej do glebokiego smazenia

 

Wykonanie

Ryz zalewamy woda,solimy i gotujemy na wolnym ogniu do miekkosci ( ma powstac dosc kleista masa ).

Pokrojone brokuly zalewamy woda solimy i gotujemy do miekkosci ( mozemy ugotowac je tez na parze ).

Wystudzone skladniki laczymy ze soba i zgniatamy np.tluczkiem do ziemniakow.

Do masy dodajemy jajko,pietruszke, sol i pieprz potem calosc wyrabiamy reka .

Z gotowej masy robimy male kotleciki ( u mnie wyszlo 10 szt. ) obtaczamy w bulce tartej ,potem smazymy na goracym oleju.

Zdjęcie - Kotlety ryzowo- brokulowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kotleciki odsaczamy z nadmiaru tluszczu na papierze kuchennym.

Smacznego!

Kategorie przepisów