Kotleciki z zielonego groszku
Kotleciki z zielonego groszku to fajna propozycja na przygotowanie bezmięsnego dania obiadowego.
Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go na konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku. Kotleciki podawać z dowolną , świeżą sałatką i ulubionym pieczywem. Składniki:
- ok. 400 g mrożonego zielonego groszku
- 1 marchewka
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej /lub mąki z ciecierzycy/
- ¼ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz /do smaku
- otręby pszenne lub owsiane /do panierowania
Wykonanie: -Groszek ugotować i odcedzić,3/4 zmiksować resztę pozostawić w całości. -Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Do podsmażonych warzyw przełożyć masę groszkową, dodać płatki, siemię, przyprawy, groszek w całości i mąkę. -Masę wymieszać i doprawić do smaku. Odstawić na ok.10-15 minut. -Jeśli po upływie tego czasu masa będzie zbyt mokra, należy dodać do niej nieco płatków i ponownie wymieszać. -Uformować kulki , spłaszczyć i nadać im kształt kotlecików. -Obtoczyć w otrębach i usmażyć na tłuszczu / lub w pergaminie /z obu stron.
Kotleciki podawać z dodatkiem świeżej sałaty i pieczywa.