Pyszne włoskie kluseczki w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku. 3 W smaku przypominają trochę kluski śląskie :) Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" Aleksandry Seghi
Sama potrawa jest bardzo prosta i może mało wyszukana, ale pachnie domowym ciepłem i smakuje miłością, którą w jej przygotowanie się wkłada. Postanowiłem ten babciny przepis po raz pierwszy powtórzyć i przygotować samemu danie, które tak mocno odcisnęło się w moich wspomnieniach. Oczywiście nie smakuje tak samo, ale zadziałało dla mnie niczym wehikuł czasu — jeszcze raz mogłem sobie przypomnieć te beztroskie chwile.
Te bliny z batatów przygotowałam mu już dwa razy i za każdym razem pałaszował je z apetytem. A one smakują dokładnie tak jak kopytka mojej mamy. Koniecznie spróbujcie.
Pyszny sezonowy obiad wegeteriański. Zielone kopytka z dodatkiem super zdrowego jarmużu nie tylko cieszą oko, ale smakują wyśmienicie. Są bardzo łatwe do przygotowania.
Takie danie jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i np. na imprezę. Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni – nie tylko smakiem , ale i zaskakującym połączeniem.
Kopytka lubią chyba wszyscy, od tych najmniejszych milusińskich, poprzez tych pyskatych podrostków, na mądrej starszyźnie kończąc. Ale...kopytka często robione stają się nudne. Dlatego mam radę - dodawajcie do ciasta różne różności, jak na przykład duszony szpinak, pure z pieczonych buraczków, świeże zioła, a teraz w sezonie pure z dyni
To w zasadzie przypomnienie przepisu na gnocchi z dyni z pesto z rucoli, przy którym mój tata zaproponował zamianę zwykłej mąki pszennej na razową. Kluski od razu zyskały na kolorze. Ale żeby było coś nowego, to tym razem polałam je masłem szałwiowym.
To bardzo proste i smaczne danie, które w wersji dyniowej świetnie wpisuje się w jesienną aurę. Nie mogło tu zabraknąć listków szałwii, zioła, które moim zdaniem idealnie komponuje się ze smakiem dyni.
Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Składniki łączymy dłońmi. Z gotowego ciasta tworzymy rulon - rolujemy go na blacie lekko podsypanym mąką...
To wyjątkowo smaczny pomysł na klopsy. Swoje klopsiki przygotowałam z udźca indyczego. Są bardzo delikatne i smaczne, a podane z zawiesistym sosem kaparowym rewelacja. Posmakują całej rodzinie. Zdrowy i dietyczny obiad. Polecam!
Na stolnicy formujemy z ciasta wałki, z których odcinamy kluski. Formujemy je dłonią, spłaszczamy, w każdej robimy wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię...
Kupne łazanki to nie dla mnie. Tylko domowe, własnej roboty jestem w stanie przełknąć.
Ostatnio natknęłam się na przepis na łazanki z 1909r. I o dziwo, moje łazanki, które robiłam wcześniej są praktycznie identyczne.