Kopytka z sosem z suszonych pomidorów i cukinii z dodatkiem rukoli i sera cheddar
Hej :-) Takie kopytka ostatnio robiliśmy, no mój mąż robił (żeby potem nie było, że nie napisałam ;)), ja biegałam z siostrą za sukienką do ślubu, a on zajmował się młodszym dzieckiem, drugie w szkole, no i nawet obiad ogarnął i to na dwa dni zrobił. Powie Wam, że wyszło mu to bardzo smacznie. Zjedliśmy z chęcią. Kopytka tradycyjne, do tego sos z suszonych pomidorów i cukinii z dodatkiem cebuli i czosnku. Na to rukola, starty cheddar i było wielkie mniam :-). Składniki podałam na podwójną porcję, więc jak by ktoś był chętny na mniej to musi pomniejszyć składniki. Udanego dzionka Wam życzę :-)
Składniki kopytka:
- 8 dużych ugotowanych ziemniaków
- mąka pszenna (ile przyjmie ciasto)
- około 40 g mąki ziemniaczanej
- sól
- jajko
Składniki sos:
- 2 małe cukinie
- mały słoiczek suszonych pomidorów
- 1 cebula czerwona
- 3 duże ząbki czosnku
- 1/3 szklanki śmietany 30%
Dodatkowo:
- kilka suszonych pomidorów
- rukola
- starty cheddar
Ugotowane ziemniaki musimy zmielić, ma nie być w nich grudek. Na stolnicę dajemy zmielone ziemniaki, solimy je, dodajemy jajko i mąkę. Jak by ciasto było za luźne to dodajemy jeszcze troszkę mąki, ilość dodanej mąki zależy od ziemniaków, jedne są suche inne mniej, więc musimy sami dojść do tego ile tej mąki dodamy. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, formujemy tzw "węża" i kroimy. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 10 minut.
Na patelni grillowej roztapiamy olej kokosowy (niewielką ilość), wrzucamy na nią suszone pomidory, pokrojoną cukinię, cebulę i ząbki czosnku. Chwilę podsmażamy. Przekładamy do misy blendera i blendujemy. Masę przekładamy na głęboką patelnię, stawiamy jeszcze chwilę na gaz, dodajemy śmietanę i mamy gotowy sos. Dodajemy ugotowane kopytka, mieszamy z sosem i przekładamy na talerze. Na kopytka z sosem dajemy umytą rukolę, kilka pokrojonych suszonych pomidorów i starty cheddar :-)