Dyniowe spätzle
Späzle, niewielkie kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Bardzo proste, smacze i tanie danie, które przygotujesz w kilka minut. Wspaniały dodatek do obiadu, przede wszystkim do dań z sosami lub jako samodzielne danie. Na blogu pojawił się już przepis podstawowy na Spätzle pełnoziarniste, Spätzle orkiszowe pełnoziarniste oraz w zielonym kolorze Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem zapraszam na kluseczki w uroczym żółtym, jesiennym kolorze - z dodatkiem dyniowego puree. Dynia nie wpływa na smak klusek, jedynie cudnie je barwi.
Składniki:
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
2 jajka
1 łyżka oleju
100 g puree z dynii
120 ml wody mineralnej
spora szczypta soli
Wykonanie:
- puree przygotuj wg przepisu tutaj
- wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na jednolitą masę, bez grudek
- przecierać do garnka z osoloną, gotującą się wodą przez sitko do spätzli. Gdy wypłyną gotować kilka minut, aż wyraźnie urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z jarmużowym pesto
SMACZNEGO !