Kopytka pietruszkowe z łososiem i koperkowym bulionem
Uwielbiam zapach świeżego koperku z własnego ogródka!
Połączenie go z wędzonym łososiem tworzy fantastyczną całość, którą zachwycają się nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kopytka z pietruszką, podane z aromatycznym, koperkowym bulionem i wędzonym łososiem.
Takie danie jest świetnym pomysłem zarówno na lekki obiad, jak i np. na imprezę.
Gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni – nie tylko smakiem , ale i zaskakującym połączeniem.
Robi się je niesamowicie szybko i tak samo szybko znikają!
Ps. ja zawsze biorę dokładkę!
Spróbujcie i Wy!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* ziemniaki – ok. 8 średnich sztuk
* mąka pszenna – ok. 300 g
* jajko – 1 szt
* bulion warzywny – ok. 600 ml
* wędzony łosoś – ok. 50 g
* świeży koperek – 1 pęczek
* świeża pietruszka – 1 pęczek
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy,przeciskamy przez praskę.
Do całkowicie wystudzonych dodajemy mąkę, jajko, posiekaną pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku – dokładnie wyrabiamy.
Z ciasta formujemy wałki, odcinamy niewielkie kopytka.
Gotujemy ok. 3-4 minuty we wrzątku.
Ugotowane podajemy na ciepło z bulionem, dużą ilością posiekanego koperku i świeżym, wędzonym łososiem.
Smacznego!